«Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι το Τέμενος αλλά με ποιον τρόπο η Ελληνική Πολιτεία θα διαχειριστεί την ύπαρξη μουσουλμανικών πληθυσμών».

Συντάκτης: – 11/08/2016

Συνέντευξη στην εκπομπή ON LINE του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, στην δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου, 11/08/2016

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα κ. Καλαντζή

ΓΓΘ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάναμε μία σύνδεση νωρίτερα με έναν χώρο που προσεύχονται αυτή την ώρα μουσουλμάνοι στους Αμπελόκηπους, στο κέντρο της Αθήνας και το πρώτο που θέλω να ρωτήσω μετά και την ψήφιση, βεβαίως στη Βουλή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είναι αν κάτι τέτοιο θα γίνει άμεσα κ. Καλαντζή και ξέρω ότι εσείς το έχετε παλέψει αρκετά χρόνια τώρα.

ΓΓΘ: Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Το αν θα γίνει άμεσα ή όχι δεν είναι θέμα που ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, διότι το Υπουργείο Παιδείας δεν εκδίδει άδειες και δεν χτίζει. Το Υπουργείο Υποδομών έχει την ευθύνη να χτίσει και υποθέτω ότι οι συνάδελφοι που είναι εκεί θα κάνουν ότι πρέπει για να υλοποιηθεί η απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Αυτό που θεωρώ, όμως, με την ευκαιρία της ερώτησής σας, πολύ ενδιαφέρον, είναι να αναλογιστούμε γιατί πρέπει η Βουλή να ψηφίζει τροποποιήσεις ενός νόμου του οποίου βασικές επιλογές έγιναν το 2006, με κάθε φορά μάλιστα διευρυνόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Διότι αυτό ακριβώς νομίζω συνδέεται με ένα γενικότερο πρόβλημα που έχει ο κρατικός μηχανισμός να υλοποιεί πολιτικές αποφάσεις εγκαίρως και με τον δέοντα τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το εύλογο ερώτημα είναι τώρα τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι τώρα όλο αυτό θα προχωρήσει πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν;

ΓΓΘ: Ομολογώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε από εμάς εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνή fora να προσπαθεί να εξηγήσει γιατί ψηφίστηκε ο νόμος το 2006 και το 2016 δεν έχει εφαρμοστεί. Αλλά από το σημείο αυτό και μετά ο καθένας που έχει θεσμική ευθύνη οφείλει πάντα να θυμάται ότι προέχει το εθνικό συμφέρον και η υπεράσπιση της χώρας μας. Πιστεύω ότι θα υλοποιηθεί το έργο διότι είναι ευρύτατα κατανοητό ότι το πραγματικό ερώτημα δεν είναι το Τέμενος αν θα γίνει ή δεν θα γίνει. Το πραγματικό ερώτημα είναι με ποιον τρόπο η ελληνική πολιτεία, μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα, θα διαχειριστεί την ύπαρξη μουσουλμανικών πληθυσμών ειδικά στην Αθήνα. Εδώ έχουμε την μεγάλη συγκέντρωση, όχι σε άλλες περιοχές της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα το βασικότερο πρόβλημα που είχατε συναντήσει σε όλη αυτή τη διαδρομή μέχρι τώρα είναι το γραφειοκρατικό; Πώς από έναν νόμο στη Βουλή πάμε στην υλοποίησή του;

ΓΓΘ: Βεβαίως. Η υλοποίηση ενός νόμου δεν είναι καθόλου εύκολο ζήτημα, διότι είναι εντελώς διαφορετικό να πεις ότι σύμφωνα με το Σύνταγμά μας η ύπαρξη ενός Τεμένους είναι δεδομένη, όπως και μιας Συναγωγής, ενός βουδιστικού ναού, ενός ινδουιστικού ναού [από το να πας σε μια συγκεκριμένη λύση]. Στη χώρα μας λειτουργούν δεκάδες θρησκείες και έχουν όλες χώρους προσευχής νόμιμους με την εξαίρεση των μουσουλμάνων στην Αθήνα. Μέχρι πρόσφατα δεν είχαν κανέναν νόμιμο χώρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μιλάμε για μία χώρα στην οποία ζουν πάρα πολλοί μουσουλμάνοι αυτή τη στιγμή έτσι;

ΓΓΘ: Το πάρα πολλοί είναι σχετικό. Στην Αθήνα υπολογίζουμε ότι βρίσκονται μεταξύ 200 και 250 χιλιάδων μουσουλμάνων κατοίκων, άλλοι είναι Έλληνες πολίτες γιατί έχουμε και Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους, βεβαίως, άλλοι είναι νόμιμοι μετανάστες και άλλοι στερούνται των νόμιμων εγγράφων. Αλλά είναι εδώ και η σχέση με τον Θεό δεν περνάει από το αν είσαι νόμιμος σε μία χώρα ή αν έχεις τα απαραίτητα έγγραφα ή όχι. Παραμένει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τους λατρευτικούς χώρους που λειτουργούν αυτή τη στιγμή αυθαίρετα τι θα γίνει κ. Καλαντζή;

ΓΓΘ: Η θέση είναι σαφής. Με την έναρξη κατασκευής του Τεμένους θα έχουν ένα χρονικό διάστημα για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του νόμου. Οι απαιτήσεις του νόμου είναι και αυτές πολύ σαφείς. Πρέπει ο χώρος να είναι νόμιμος, να είναι ασφαλής γι’ αυτόν που πάει εκεί, να σέβεται τα δικαιώματα των περιοίκων (ηχοσυστήματα κλπ.), να δηλωθεί το όνομα του θρησκευτικού λειτουργού και βεβαίως να υπάρχει Α.Φ.Μ. Εφόσον αυτά γίνουν όπως προβλέπει ο νόμος, βεβαίως κάποιος δικαιούται να πάρει άδεια ευκτηρίου οίκου. Δεν υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς μόνο για τζαμιά. Η χώρα αντιμετωπίζει τους χώρους προσευχής με το ίδιο πνεύμα και την ίδια λογική γιατί αυτό είναι το  Σύνταγμά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν δεν υπάρχει συμμόρφωση;

ΓΓΘ: Θα κλείσουν κανονικότατα και πάλι σύμφωνα με τον νόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η λειτουργία του Τεμένους θεωρείται κ. Καλαντζή ότι θα βοηθήσει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς; Γιατί για παράδειγμα βλέπουμε η Τουρκία ότι αυτό το χαρτί το χρησιμοποιεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια.

ΓΓΘ: Δεν το χρησιμοποιεί μόνο η Τουρκία. Να σας πω ότι δεν υπάρχει καμία διεθνής έκθεση για την θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα οποιουδήποτε οργανισμού, από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν έχει από το 2000 και μετά σταθερή αναφορά για το ζήτημα της έλλειψης ενός δημόσιου Τεμένους στην Αθήνα. Ειδικά η Τουρκία έχει παρεισφρήσει σε αυτή την κουβέντα χωρίς να έχει κανέναν λόγο, ιδιαίτερο λόγο εννοώ διότι γενικά λόγο μπορεί να έχει οποιοσδήποτε, αλλά ειδικό λόγο δεν έχει. Οφείλω να σας πω, όμως, ότι η δική μας αβελτηρία έχει δώσει το δικαίωμα και στην Τουρκία να συκοφαντεί τη χώρα μας σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας 186 χώρες που έχουν  περίπου δύο δισεκατομμύρια κατοίκους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΓΓΘ: Λέγοντας ότι η Ελλάδα είμαι μία χώρα που εχθρεύεται το Ισλάμ γενικώς και αορίστως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Καλαντζή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.

ΓΓΘ: Θα ήθελα μόνο να κάμω μια μικρή παρένθεση στο τέλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι

ΓΓΘ: Να θυμίσω ότι όλα τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία, τα Ελληνορθόδοξα, λειτουργούν σε μουσουλμανικές χώρες και τα περισσότερα σε αραβικές. Δεν είναι καθόλου έξυπνο εκ μέρους μας, γιατί είμαστε μια χώρα που η πλειοψηφία είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, να λέμε επιχειρήματα και να ακολουθούμε πολιτικές που υπονομεύουν την Ορθοδοξία διεθνώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Καλαντζή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κύριες και κύριοι. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε φυσικά. Σας καλημερίζω.

Κλειστό