Μήνας: Μάρτιος 2015

«Πάνω απ’ όλα το Σύνταγμα»

Συντάκτης: – 27/03/2015

– Η χώρα μας είναι μια χώρα αναφοράς για την Ορθοδοξία παγκοσμίως

– Ζούμε την μεγαλύτερη γενοκτονία χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή μετά τα όσα έκαναν οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί από το 1915 μέχρι το 1922

– Πέρα από το γεγονός ότι είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος, ως πολίτης και ως Γενικός Γραμματέας οφείλω να τηρώ το Σύνταγμα

– Οι γνωστές οργανώσεις που υπηρετούν συμφέροντα άλλων χωρών στη Θράκη έχουν εκφραστεί με πολύ έντονο τρόπο κατά της ίδρυσης της Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ

– Οι πρόγονοί μας πλήρωναν ειδικό φόρο γιατί ήταν χριστιανοί. Κινδύνευαν να χάσουν τα αγόρια τους για να γίνουν γενίτσαροι. Δεν είχαν ασφάλεια ζωής, τιμής, περιουσίας. Και επέμεναν να είναι χριστιανοί. Αυτοί ήταν ορθόδοξοι, όχι εκ του ασφαλούς όπως εμείς σήμερα, και η πίστη μας διατηρήθηκε σ’ αυτές τις συνθήκες επί αιώνες.

– Όταν αισθάνεσαι ισχυρός και ασφαλής στην πίστη σου, ότι σε πληρώνει, δηλαδή σε γεμίζει απόλυτα αυτή η πίστη, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Ούτε το διάλογο, ούτε τη συνύπαρξη, ούτε το τζαμί.

– Ακραίες ομάδες δεν υπάρχουν μόνο στο Ισλάμ. Μην ξεχνάμε, τη μεγάλη σφαγή στη Νορβηγία. Ο Μπρέιβικ που τη διέπραξε δεν είναι μουσουλμάνος.

– Να μην συγχέεται η ανάγκη μας για γνώση, που εμάς μας κάνει καλύτερους και ανταγωνιστικότερους στο σύγχρονο κόσμο, από την αποδοχή της άποψης του άλλου. Άλλο πράγμα είναι «γνωρίζω τι λέει το Ισλάμ», άλλο πράγμα είναι «αποδέχομαι τι λέει το Ισλάμ».

– ο παπάς ακούει όσα βαραίνουν την ψυχή του ανθρώπου. Η εξομολόγηση είναι πολύ βαριά για την ψυχή αυτού που ακούει.

– Χωρίς την Εκκλησία και τη δράση της η οποία βεβαίως εμπνέεται από την ορθόδοξη θεολογία, από τη διδασκαλία, από την αγάπη που χαρακτηρίζει την ορθόδοξη θρησκεία, αλλά μετουσιώνονται όλα αυτά και σε απτό έργο από μεγάλες προσωπικότητες της Εκκλησίας με πρώτη προσωπικότητα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, χωρίς όλα αυτά, το έθνος δε θα μπορούσε να ορθοποδήσει. Είναι βέβαιο.

Περισσότερα

«Η αλήθεια για τη φορολόγηση της Εκκλησίας και τη Μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου»

Συντάκτης: – 04/03/2015

Σχετικά με ερωτήσεις και δημοσιεύματα αλλοδαπών μέσων ενημέρωσης που αφορούν την φορολόγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη μισθοδοσία των Κληρικών, και αναδημοσιεύθηκαν στο εσωτερικό, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαντζής προέβη στις ακόλουθες διευκρινίσεις για την κατάσταση ως έχει σήμερα: