Μήνας: Δεκέμβριος 2011

Γ.Γ.Θρησκευμάτων: «Κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής, όσο ο κάθε είδους ρατσισμός σπέρνει το δηλητήριό του»

Συντάκτης: – 08/12/2011

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, άνοιξε τις εργασίες του 7ου εκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Διδάσκοντας το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα», το οποίο διοργάνωσε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν διπλά κρίσιμο ρόλο, διότι αφενός πρέπει να αποκαλύπτουν έναν αντισημιτισμό και ρατσισμό, που προσπαθεί να κρυφτεί φορώντας μοντέρνα ρούχα για να μην γνωρίζεται, αφετέρου γιατί οι φασιστικές και ρατσιστικές οργανώσεις εστιάζουν τις τακτικές στρατολόγησης μελών κυρίως στους εφήβους.

Περιέγραψε, επίσης, την προσωπική του εμπειρία από την επίσκεψη στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ: «λίγο πριν την έξοδο βρίσκεται μια μεγάλη, κυκλική, αίθουσα όπου πάνω από τον επισκέπτη σ’ έναν τεράστιο κώνο που σχεδόν τον αγκαλιάζει, υπάρχουν χιλιάδες φωτογραφίες παιδιών, γυναικών και αντρών. Άλλες είναι σε στιγμές χαράς, άλλες από ταυτότητες, άλλες είναι οικογενειακές, άλλες δείχνουν μια παρέα φίλων σε κάποια εκδρομή, άλλες πάλι δείχνουν παιδιά σε εκείνες τις στιγμές που κάθε μάνα θέλει να τα θυμάται. Καμιά τους δεν είναι φωτογραφία λύπης κι ας είναι όλες ασπρόμαυρες. Ανάμεσά τους υπάρχουν γράμματα ή δελτάρια ευχών. Είναι ένα τεράστιο κολάζ που όσο το κοιτάς τόσο πιο πολύ σε γεμίζει τρόμο γιατί καταλαβαίνεις ότι εκείνοι που δολοφονήθηκαν δεν είναι πια αριθμοί, αλλά άνθρωποι. Όταν οι ιστορικοί μετατρέπουν σε αριθμούς τα πρόσωπα κανένα συναίσθημα δεν γεννιέται, όταν όμως αυτοί οι απρόσωποι αριθμοί που έχουμε συνηθίσει να τους ακούμε, γίνονται πρόσωπα τότε ο πιο άγριος τρόμος κυριαρχεί στη ψυχή μας γιατί ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι καθένας από μας, τα παιδιά μας, θα μπορούσε να έχει την ίδια μοίρα απλώς και μόνο γιατί μπορεί να είναι διαφορετικός. Και επειδή κάθε εποχή και κοινωνία μπορεί να ορίζει την διαφορά όπως θέλει, κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής, όσο ο κάθε είδους ρατσισμός σπέρνει το δηλητήριό του».
Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=7695

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, σε εκπαιδευτικό Σεμινάριο για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα

Συντάκτης: – 05/12/2011

Δελτίο Τύπου

Oμιλία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, σε εκπαιδευτικό Σεμινάριο για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα

Συντάκτης: – 05/12/2011

Δελτίο Τύπου: Ομιλία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, σε εκπαιδευτικό Σεμινάριο για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα