Μήνας: Νοέμβριος 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ: ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Συντάκτης: – 18/11/2011

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Αθήνα 18/11/2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Από τις 16 έως και τις 18 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η τακτική φθινοπωρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή των Καπουκίνων Πατέρων στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

Η Ιεραρχία κατά τη διάρκεια των εργασιών της:

Ασχολήθηκε με τα τρία σημαντικά και πρακτικά θέματα που αφορούν την ενορία και τους εφημερίους και την Εκκλησία γενικά.

α.- Ολοκλήρωσε την επεξεργασία του τελικού κειμένου του «ποιμαντικού οδηγού για την Ενορία», ο οποίος πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων θα σταλεί σε όλους τους εφημερίους με σκοπό να βοηθηθούν στην άσκηση της αποστολής τους.

β.- Συνέχισε τη μελέτη του σχεδίου του «εγκολπίου του εφημερίου» που προβλέπεται να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την πνευματική ζωή και την ποιμαντική δραστηριότητα του εφημερίου.

γ.- Άρχισε να μελετά το μεγάλο θέμα που αφορά το «νέο ευαγγελισμό».

Πιστεύει ότι η προώθηση του νέου οδηγού για την ποιμαντική της ενορίας είναι μία πολύ καλή αρχή για κάθε τοπική Εκκλησία να ασχοληθεί με το νέο ευαγγελισμό. Είναι ανάγκη αυτή η νέα δέσμευση της Καθολικής Εκκλησίας να προσαρμοστεί στα δικά μας δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο που οι πιστοί μας εκφράζουν και βιώνουν την πίστη τους.

Είναι καλή η συγκυρία της προώθησης του νέου οδηγού για την ποιμαντική της ενορίας τη στιγμή που τον Οκτώβριο του έτους 2012 θα εγκαινιαστεί σε όλη την Καθολική Εκκλησία «το έτος της πίστης».

Η Ιερά Σύνοδος στη διάρκεια των εργασιών της δέχτηκε την επίσκεψη και συνεργάστηκε μαζί με:

α.- Την Γενική Ηγουμένη του Μοναχικού Τάγματος των Αδελφών του Ελέους, Μητέρα Evelyne FRANC, η οποία συνοδευόταν από την Soeur Françoise PETIT, σύμβουλο, την Soeur Alice PONS, Επαρχιακή Ηγουμένη της Νοτίου Γαλλίας και την αδ. Άννα Δούναβη, Προϊσταμένη των Αδελφών του Ελέους στην Ελλάδα.

β.- Τον Γραμματέα της Αποστολικής Νουντσιατούρας στην Ελλάδα, Παν/τατο π. Μάρκο Ganci, ως εκπρόσωπο του Αποστολικού Νουντσίου, Σεβ/τατου κ. Edvard Joseph ADAMS, o οποίος λόγω κωλύματος δεν μπόρεσε να επισκεφθεί την Ιεραρχία κατά την φθινοπωρινή Σύνοδό της.

γ. Τον Γ.Γ Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Γεώργιο Καλαντζή με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος και το Υπουργείο.

δ.- Την Εκτελεστική Επιτροπή της Κάριτας Ελλάς, με επί κεφαλής τον Πρόεδρό της, Παν/τατο π. Αντώνιο Βουτσίνο. Με την Εκτελεστική Επιτροπή εξετάστηκαν θέματα που αφορούν το Καταστατικό της Κάριτας Ελλάς και την καλύτερη συνεργασία της με τις Κάριτας των Εκκλησιαστικών Επαρχιών, ώστε να επιτελείται ακόμη πιο αποτελεσματικά το φιλανθρωπικό της έργο, ιδιαίτερα στη δύσκολη οικονομικά αυτή περίοδο που περνά η Πατρίδα μας.

Με την ευκαιρία αυτή η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι συμμερίζεται την αγωνία και το άγχος των φτωχών, των ανέργων και των επαγγελματιών που αναγκάζονται να κλείνουν τα καταστήματά τους, λόγω της οικονομικής κρίσης και βεβαιώνει ότι η Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι εφικτό για να τους συμπαραστέκεται.

ε.- Μέλη της Συνοδικής Επιτροπής για την ποιμαντική της Νεολαίας και των Εκκλησιαστικών κλήσεων με επί κεφαλής τον Εκκλησιαστικό Παραστάτη της Καθολικής Νεολαίας Ελλάδος, αδ. Φραγκίσκο Βαρθαλίτη.

Η Επιτροπή:

Ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο ότι σε κάθε Εκκλησιαστική Επαρχία οι νέοι, που έλαβαν μέρος την 26ηπαγκόσμια συνάντηση της Καθολικής Νεολαίας στη Μαδρίτη τον περασμένο Αύγουστο, θα αναζητήσουν το δικό τους τρόπο για να μεταδώσουν στην τοπική Εκκλησία την εμπειρία τους.

Παρουσίασε επίσης το Πρόγραμμα δράσης της για τη νέα ποιμαντική χρονιά.

Τέλος, η Ιεραρχία αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τακτική της εαρινή Σύνοδο στην Αθήνα από τις 8 έως και τις 11 Μαΐου 2012 με κύριο θέμα: «ο νέος ευαγγελισμός».

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ