Μήνας: Αύγουστος 2011

3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Εκκλησίας-Κράτους

Συντάκτης: – 31/08/2011

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων η τρίτη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος, υπό την προεδρία της Υπουργού, Άννας Διαμαντοπούλου, και με τη συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, της Γενικής Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης, Ευσταθίας Μπεργελέ, του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ιωάννη Ιωαννίδη, του Εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Βασίλειου Σουλιώτη και της Γενικής Διευθύντριας Θρησκευμάτων, Αντιγόνη Φαραγκουλιτάκη.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, π. Μάρκο Βασιλάκη και ο Ειδικός Νομικός Σύμβουλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε η πρόθεση και των δύο πλευρών να ληφθεί μέριμνα για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε η Εκκλησία να προχωρήσει σε σταδιακή αξιοποίηση ορισμένων ακινήτων της. Όπως είναι γνωστό, το ζήτημα αυτό βρισκόταν σε τέλμα επί δεκαετίες. Αποκλειστικός σκοπός αυτής της επιλογής είναι η ενίσχυση και η διεύρυνση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας, που προσφέρεται αδιάκριτα σε όλους τους ανθρώπους. Επιπλέον θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, όπου είναι εφικτό, ώστε η αξιοποίηση αυτών των ακινήτων να εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης.

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη

Συντάκτης: – 30/08/2011

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»

Συντάκτης: – 30/08/2011

Ο Γενικός Γαμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής στη μαζική προσευχή Μουσουλμάνων στο ΟΑΚΑ για τη λήξη του Ραμαζανίου – Απευθείας Σύνδεση με ΟΑΚΑ
Βίντεο: Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής

  • Κατηγορία: Βιντεο
  • Τα σχόλια είναι κλειστά.

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,Γιώργου Καλαντζή, για τη συλλογική προσευχή των μουσουλμάνων

Συντάκτης: – 30/08/2011

Δήλωση που δημοσιεύτηκε στις 30/08/2011:
«Στην Ελλάδα μπορεί οποιοσδήποτε να λατρεύει ελεύθερα όποιον Θεό θέλει αρκεί να σέβεται τους νόμους και το Σύνταγμα. Οι μουσουλμάνοι, Έλληνες πολίτες ή νόμιμοι μετανάστες, έχουν κάθε δικαίωμα να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Δεν έχουν όμως κανένα δικαίωμα να μετατρέπουν πλατείες σε χώρους προσευχής.

Το θέαμα που είδαμε πέρσι όταν κεντρικές πλατείες της Αθήνας μετατράπηκαν σε υπαίθρια τζαμιά, ήταν απαράδεκτο, επικίνδυνο και έδινε ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για την ελληνική κοινωνία. Οποιαδήποτε δήλωση ή κίνηση προάγει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, στρέφεται εναντίον των ύψιστων εθνικών συμφερόντων. Τα συμφέροντα της πατρίδας δεν εξυπηρετούνται με κραυγές, βία και τον κοινωνικό αποκλεισμό οποιασδήποτε ομάδας του πληθυσμού.  Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που όλοι οφείλουν να σέβονται από την στιγμή που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.

Φέτος η εικόνα της προσευχής ήταν διαφορετική χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία και την συνεργασία πολλών στελεχών από διαφορετικά υπουργεία αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το στοίχημα κερδήθηκε. Το πρώτο βήμα έγινε. Με σταθερότητα και συνέπεια θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση του σχεδιασμού μας».

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων στην εκπομπή της NET «Πρωινή Ενημέρωση»

Συντάκτης: – 29/08/2011

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής καλεσμένος στην εκπομπή της ΝΕΤ  «Πρωινή Ενημέρωση» για τον εορτασμό του Ραμαζανίου από τους Μουσουλμάνους σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ
Ο Γ.Γ.Θρησκευμάτων Γ.Καλαντζής στην Πρωινή Ενημέρωση

  • Κατηγορία: Βιντεο
  • Τα σχόλια είναι κλειστά.

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Γιώργου Καλαντζή, στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη

Συντάκτης: – 29/08/2011

Γενικός: Υπάρχει καινούρια πρόταση της Πολιτείας για τον εορτασμό του Ραμαζανιού, για να μην ζήσουμε την περσινή εικόνα, η οποία φέτος θα μπορούσε να πάρει και άλλες διαστάσεις λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που υπάρχει. Το τελευταίο που θα επιθυμούσε κάποιος είναι να δει τη βία να εισβάλει στα σπίτια μας, διότι υπάρχουν ομάδες οι οποίες το επιθυμούν αυτό και έχουν εργαστεί για αυτό στο παρελθόν. Για να μην υπάρχει λοιπόν κανένα άλλοθι, αλλά και για να προστατευθεί η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια αυτού που θέλει να επιτελέσει το θρησκευτικό του καθήκον, η Πολιτεία έγκαιρα από τις 25 Ιουλίου, με πρωτοβουλία τεσσάρων Γενικών Γραμματέων, ανακοίνωσε ότι διατίθενται συγκεκριμένοι χώροι στο ΟΑΚΑ και στο ΣΕΦ ώστε, όσοι Μουσουλμάνοι το επιθυμούν να μπορούν να προσευχηθούν εκεί, γιατί αρκετοί θα μείνουν στους άτυπους χώρους προσευχής που έχουν.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Πατούλης όμως διαφωνεί;

Γενικός: Εξέφρασε κάποιες διαφωνίες, είχαμε μία συνάντηση, δόθηκαν ορισμένες διευκρινίσεις και λεπτομέρειες του όλου σχεδιασμού και ο κ. Πατούλης αυτή τη στιγμή έχει δηλώσει ότι στηρίζει αυτή την προσπάθεια και εμείς λάβαμε υπόψη τις ανησυχίες που εξέφρασε.

Δημοσιογράφος: Πότε θα φτιαχτεί το τζαμί;

Γενικός: Υπάρχει σχεδιασμός. Στις επόμενες ημέρες περνάει από τη Βουλή μία νομοθετική ρύθμιση που επιλύει μία σειρά γραφειοκρατικών ζητημάτων, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες στο Βοτανικό σύμφωνα με το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί το  2006 επί υπουργίας Γιαννάκου. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε αποτέλεσμα.

Δημοσιογράφος: Και θα είναι ένα ή πολλά;

Γενικός: Να είμαστε ειλικρινείς. Αν δεν υπάρχει ένα δεν μπορούμε να συζητούμε τίποτα άλλο. Δεν μπορούμε να πούμε σε κάποιον «εσύ δεν μπορείς να λατρεύεις το Θεό που έχεις επιλέξει πουθενά». Αν σπρώξουμε αυτούς τους ανθρώπους στο περιθώριο, τους απαγορεύουμε να λατρεύουν αυτό που έχουν επιλέξει, τους βγάλουμε εκτός κοινωνικής ζωής, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε τεράστια προβλήματα  και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Δημοσιογράφος: Είναι και θέμα δημοκρατίας. Δεν θα έπρεπε η Πολιτεία να έχει ρυθμίσει και τους Έλληνες μουσουλμάνους;

Γενικός: Βεβαίως και πρέπει και θα έχουμε τζαμί σύντομα. Στο Βοτανικό. Να πω όμως ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε άμεση ανάγκη να υπάρχει τζαμί στην Αθήνα, επί σειρά ετών. Εκεί που υπήρχε ανάγκη στη Θράκη, υπάρχουν εκατοντάδες τζαμιά, 3 Μουφτείες, 2 Ιεροσπουδαστήρια και όλα αυτά πληρώνονται από το Ελληνικό Κράτος. Το Κράτος έχει κάνει το χρέος του εκεί που έπρεπε να το κάνει. Τώρα που έχει ανακύψει θέμα στην Αθήνα γιατί οι αριθμοί το απαιτούν, βεβαίως θα δοθεί λύση και σε αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άτυποι χώροι προσευχής.

Δημοσιογράφος:  Αλλά οι άτυποι χώροι είναι και επικίνδυνοι…

Γενικός: Ακριβώς. Μιλάμε για υπόγεια, μιλάμε για θέματα ασφάλειας ανθρώπων! Μπορεί να γίνει ένα ατύχημα.  Άρα η Πολιτεία έχει το χρέος και αυτό θα κάνει, με το τζαμί –που είναι ο βασικός πυλώνας- να θέσει όρους και να ρυθμίσει όλη αυτήν την κατάσταση.

Ηχητικό Απόσπασμα

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, στον ραδιοφωνικό σταθμό Net FM.

Συντάκτης: – 29/08/2011

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, στον ραδιοφωνικό σταθμό Net FM.