Μήνας: Μάιος 2010

Ας τελειώσουμε τη δουλειά

Συντάκτης: – 13/05/2010

Τρεις νεκροί. 32 έως 36 ετών όλοι. Τυχαίο; Ίσως. Σίγουρα όμως συμβολικό. Η γενιά μας, η γενιά εκείνων που την δεκαετία του ’80 ήταν έφηβοι, πνίγεται, καταστρέφεται και τώρα πια απειλούν να μας πάρουν κι ότι απέμεινε. Την ελπίδα.

                Η πτώχευση της χώρας, η έξοδος από το ευρώ, η κάθε είδους και απόχρωσης κομμουνιστική «επανάσταση», η πλήρης άρνηση της πραγματικότητας, η λογική της «μικρής πλην τιμίου» Ελλάδας και όλα τα συναφή, δεν σημαίνουν τίποτα άλλο παρά το τέλος μιας ολόκληρης γενιάς, της δικής μας γενιάς. Όταν η Ελλάδα θα έχει πατήσει πάλι στα πόδια της μετά από 20 χρόνια, η ζωή μας θα ‘χει τελειώσει.

                Μας συγχωρείτε πολύ, αξιολάτρευτη γενιά του Πολυτεχνείου, αλλά –αφού σας αρέσουν οι γενικεύσεις- το πάρτυ από το 1974 και μετά εσείς το στήσατε, εσείς το γλεντήσατε αλλά τώρα θέλετε εμείς να το πληρώσουμε. Με τις ζωές μας, κυριολεκτικά.

                Αν σήμερα οι δημογραφικές ισορροπίες ήταν διαφορετικές και η Ελλάδα αντί για γερασμένη χώρα ήταν μια χώρα που η νέα γενιά κυριαρχούσε πληθυσμιακά, οι δρόμοι θα καίγονταν όχι χωρίς στόχο, όπως το Δεκέμβρη του 2008, αλλά όπως τον Ιούλιο του 1974. Αν τότε ο Καραμανλής πέτυχε, όπως και ο Βενιζέλος το 1911, ήταν γιατί δεν άφησε το πεζοδρόμιο να περάσει από πάνω του.

                Σήμερα υπάρχει μόνο μια πρόταση στο τραπέζι για την έξοδο από την κρίση. Κι έχει την υπογραφή του Γεωργίου Παπανδρέου. Ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με όλα τα φαντάσματα και τις ιδεοληψίες της Μεταπολίτευσης και κυρίως με τα ενοχικά της σύνδρομα απέναντι στην κομμουνιστική αριστερά.

Ήρθε η ώρα να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό σημαίνει όχι μόνο οικονομικές και κοινωνικές αλλά και πολιτισμικές αλλαγές. Από ένας πολιτισμός που ουδέποτε τελειώνει αυτό που αρχίζει –ένας πολιτισμός του μισοτελειωμένου-, ας γίνουμε ένας πολιτισμός που ολοκληρώνει την δουλειά που αναλαμβάνει.

 

Γιώργος Καλαντζής

Πολιτικός Επιστήμονας

Το άρθρο «Ας τελειώσουμε τη δουλειά» δημοσιεύτηκε στο Βήμα στις 13/5/2010