Μήνας: Ιούνιος 2009

Καίσαρ και Μανώλης

Συντάκτης: – 19/06/2009

Το 2007 η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με 41,84% εκλέγοντας 152 Βουλευτές. Το ΠΑΣΟΚ συνετρίβη παίρνοντας 38,10%. Η δαφνοστεφούσα ΝΔ στρογγυλοκάθισε χορτασμένη σαν τους Ρωμαίους δαχτυλοστολισμένους αριστοκράτες απολαμβάνοντας τις χάρες της εξουσίας και –χαιρέκακα- το θέαμα ενός αντιπάλου που έτρωγε τις σάρκες του.

Μέσα σ’ εκείνη την ευφορία ελάχιστοι έδωσαν τη σημασία που έπρεπε στον αριθμό 152 ή στα πρόσωπα που τον αποτελούσαν. Ευδαίμονες, με την αίσθηση του παντοτινού νικητή, πέταξαν τα όπλα, ξέχασαν το χρέος κι από πολεμιστές έγιναν ψιμυθιωμένοι αυλικοί. Άφησαν τον Καίσαρα μόνο του και την χώρα να πορεύεται ραθύμως ενώ εκείνοι χόρευαν μοναχικά μπλουζ με την εξουσία.

Με το τραγούδι των Σειρήνων ν’ αντηχεί δεν άκουσαν τα βήματα της Αδράστειας. Ες αύριον τα σπουδαία, είπαν όλοι πλην του Καίσαρος αλλά ποιος να τον ακούσει όταν το κρασί έρεε σε χρυσοποίκιλτους κρατήρες, οδοντοστοιχίες αδηφάγως ανοιγόκλειναν ενώ γλυκύτατες νύμφες και νυμφίοι λικνίζονταν. Κι ύστερα ήλθε ο Σεπτέμβριος του 2008.

Αν η απεγνωσμένη πράξη του Βρούτου έκανε τον θάνατο του Καίσαρα αθάνατο, οι επιστολές από έναν κάποιον Μανώλη σήμερα ή όποιο άλλο όνομα έχει αύριο, κατακρεουργούν αυτό ακριβώς που δεν πρέπει να χαθεί. Τον μύθο του Καίσαρα.

Όμως την ίδια ακριβώς τύχη θα έχει και ο επόμενος Καίσαρας αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος που εκβιάζει την λαϊκή θέληση και δεν επιτρέπει στη χώρα να αποκτήσει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση.

gxkalantzis@yahoo.gr

Δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο στις 19 Ιουνίου 2009

ΚΚΕ και ΛΑΟΣ: Το πραγματικό πρόβλημα

Συντάκτης: – 12/06/2009

Δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο στις 12 Ιουνίου 2009

Το τηλεγράφημα

Συντάκτης: – 04/06/2009

                Όλοι και φυσικά οι ξένες πρεσβείες, παρακολουθούν τα σχετικά με τον χειρισμό του περίφημου τηλεγραφήματος από την ξωτική χώρα.

                Τι έχουμε μάθει;  Μάθαμε με λεπτομέρειες τους χρόνους, τους τρόπους και την διαδικασία συγκέντρωσης, μετάδοσης και χειρισμού των πληροφοριών. Γνωρίζουμε τις διαβαθμίσεις χαρακτηρισμών των τηλεγραφημάτων, τον ακριβή τρόπο διακίνησής τους και πώς και πότε φτάνουν στα χέρια των ενδιαφερόμενων Υπουργών. Γνωρίζουμε ότι τα «τρισκατάρατα Σαββατοκύριακα» το σύστημα προσποιείται ότι λειτουργεί.

                Έπρεπε να τα γνωρίζουμε όλα αυτά; Όχι. Ποτέ δεν θα έπρεπε να ακουστούν δημοσίως. Ακούστηκαν όμως με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ.

                Η Υπουργός θα έπρεπε να σκεφτεί δυο φορές, αν ο καλύτερος τρόπος υπεράσπισης των φιλοδοξιών της είναι ν’ αποδείξει ότι η υπηρεσία για την οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας της, δεν λειτουργεί καλά. Είναι Υπουργός, όχι Βουλευτής της Αντιπολίτευσης. Αν ο Παπανδρέου «εξευτέλιζε» τη χώρα με τις δηλώσεις του σε ξένες εφημερίδες όπως έλεγε ο Αντώναρος, τι ακριβώς κάνει τώρα στο Διπλωματικό Σώμα η αρμόδια Υπουργός; Τι μήνυμα δίνει όταν κηρύσσει πόλεμο εναντίον χαμηλόβαθμων διπλωματών της Ε.Δ.Υ.;

                Ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης θυμίζει το σχολείο όπου όταν γινόταν η ζημιά κάποιοι βιάζονταν να σηκώσουν το δάχτυλο δείχνοντας τους πιο αδύναμους συμμαθητές τους και φωνάζοντας «αυτός κύριε το έκανε, αυτός». Θα ήταν αποτελεσματικότερο αν είχαν ακολουθήσει το παράδειγμα του Πρωθυπουργού στο πώς και πότε αναλαμβάνει κάποιος την πολιτική ευθύνη.

gxkalantzis@yahoo.gr