Μήνας: Απρίλιος 2009

Υποτιμώντας τον Καραμανλή

Συντάκτης: – 24/04/2009

Ο Καραμανλής αποφεύγει την ενασχόληση με θέματα συνήθη. Δεν διαθέτει μπλοκάκι και σε ένα σύστημα όπου ο Πρωθυπουργός καλείται να λειτουργήσει ως Βασιλεύς που είναι υπεύθυνος για τα πάντα, εκείνος επιμένει να διατηρεί και να αφιερώνει τις δυνάμεις του μόνο σε ότι θεωρεί ο ίδιος, μέγιστο διακύβευμα.

            Παρέλαβε μια σπαρασσόμενη Δεξιά και την οδήγησε σε μια περιφανή νίκη με μια πρωτόγνωρη λαϊκή υποστήριξη. Κυρίως όμως ακύρωσε το μέγιστο στρατηγικό σχέδιο του Σημίτη να θέσει τη ΝΔ εκτός εξουσίας για πολλά χρόνια μέσω της διεύρυνσης της επιρροής του ΠΑΣΟΚ στο κέντρο.

Ο Καραμανλής μοιάζει μ’ έναν παίκτη του σκάκι που δεν απλώνει το χέρι για να κινήσει πιόνια. Ούτε καν ασχολείται με τους στρατιώτες. Αυτή είναι δουλειά άλλων. Όταν αποφασίζει να παίξει, κάνει μιαν αποφασιστική κίνηση με τη Βασίλισσα. Έπειτα αφήνει τους άλλους να συνεχίσουν.

            Όταν όμως αυτοί οι «άλλοι» πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν παιχνίδι μόνοι τους επενδύοντας στην επερχόμενη ήττα, τότε κινούνται μεταξύ της ύβρης και της φαρσοκωμωδίας. Όποιοι διαπράττουν ύβρη μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα επέλθει η Νέμεσις με τρόπο οδυνηρό. Στην φαρσοκωμωδία θα πάρουν απλώς μιαν ωραία θέση πρωταγωνιστή σε κάποιο ανέκδοτο του τύπου: σε τι μοιάζει ο Σουφλιάς με τον Καραμανλή; Προσπαθεί να του μοιάσει με καθυστέρηση 50 χρόνων.

            Και μια τελευταία υπενθύμιση:το ΠΑΣΟΚδεν υπήρξε ποτέ «σημιτικό», η ΝΔ όμως υπήρξε πάντα «καραμανλική».

Δημοσίευση στον Ελεύθερο Τύπο: 24 Απριλίου 2009