Μήνας: Οκτώβριος 2008

Συνέταιροι στις ζημιές, ξένοι στα κέρδη

Συντάκτης: – 31/10/2008

Δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο στις 31 Οκτωβρίου 2008

Οι άνεμοι του πολέμου και ο Ρουσόπουλος

Συντάκτης: – 21/10/2008

            Ο σχολιαστής της επικαιρότητας διατρέχει πάντα έναν κίνδυνο αντίστοιχο με εκείνον του φωτογράφου στην πρώτη γραμμή της μάχης. Εστιάζει στο πρόσωπο αλλά χάνει το σύνολο.

            Ο «εκπεσών άγγελος» συγκέντρωσε πάνω του τις αμαρτίες όλων. Ένας petit-bourgeois προσφέρει σχεδόν πάντα τράχηλο τρυφερό και από τα πριν ετοιμασμένο για μια τέτοια θυσία. Είναι η μοίρα του «εκ δεξιών» που ανήλθε συγκεντρώνοντας πρώτα απ’ όλα το μίσος και τον φθόνο. Των ομοίων του γιατί τους ξεπέρασε, των ισχυρότερων γιατί τόλμησε να συμφάγει μαζί τους. Χίλιοι εχθροί κανένας φίλος.

  Μικρή σημασία έχει πια η παραίτησή του. Το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι ο κ.Ρουσόπουλος. Δεν είναι αυτός ο ομηρικός ήρωας που κρίνει την εξέλιξη της μάχης. Δεν είναι ο Αχιλλεύς. Μοιάζει περισσότερο με τον τελευταίο πιστό σωματοφύλακα που επιδιώκει να ρίξουν οι εχθροί όλα τα βέλη τους σ’ αυτόν για να σωθεί ο ηγεμών του.

Σε λανθασμένο πρόσωπο εστιάζει ο φωτογράφος λοιπόν. Ίσως δεν θα έπρεπε καν να εστιάζει σε πρόσωπα γιατί τώρα πια την έκβαση της μάχης θα την κρίνουν γεγονότα πολύ μεγαλύτερα.

Άλλαξαν οι άνεμοι του πολέμου.

Η παγκόσμια κρίση οδηγεί σε μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην οικονομία και σ’ αυτό το γήπεδοτο ΠΑΣΟΚέχει στρατηγικό πλεονέκτημα χάρη στην απόφαση της ΝΔ να πετάξει εις το πυρ το εξώτερον την λαϊκή δεξιά και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό.

Δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο στις 21 Οκτωβρίου 2008

Ο απόλυτος εφιάλτης της ελληνικής οικονομίας

Συντάκτης: – 17/10/2008

Δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2008

Η κρυφή γοητεία του Α. Παπανδρέου

Συντάκτης: – 10/10/2008

Δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο στις 10 Οκτωβρίου 2008

Δημοκρατία και Αδιέξοδα: το εκλογικό σύστημα

Συντάκτης: – 03/10/2008

Ζούμε μια ιστορική στιγμή καθώς το καπιταλιστικό σύστημα των “Reaganomics” καταρρέει, δημιουργώντας μεγάλες απειλές και ευκαιρίες.

            Η Ελλάδα έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα στην εξωτερική της πολιτική ενώ η Τουρκία επιχειρεί την στρατηγική ανατροπή των ισορροπιών στην περιοχή μας.

            Η ελληνική οικονομία έχει ένα τεράστιο χρέος ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών δείχνει ότι στην διεθνή «λαϊκή αγορά», ο δικός μας πάγκος έχει λίγους πελάτες.

Η κυβέρνηση δυστυχώς απέτυχε όχι μόνο στην καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά ακόμα και εκεί που οι συντηρητικοί συνήθως διακρίνονται: στο «νοικοκύρεμα» του κράτους.

            Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό πολιτικό σύστημα μοιάζει με κάποιον που τρέχει με το κεφάλι σκυμμένο σημαδεύοντας τον τοίχο. Ο τοίχος θα παραμείνει ανέπαφος. Πιθανότερο είναι να «ανοίξει» ως τριαντάφυλλο, η κεφαλή του εθελοτυφλούντος δρομέα.

            Με ένα εκλογικό σύστημα που ευνοεί τις συνεργασίες σ’ ένα περιβάλλον που το ΚΚΕ προσδοκά την επανάσταση και ο Συνασπισμός επενδύει στο «πεζοδρόμιο», το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι νέες κρίσεις και αδιέξοδα, δηλαδή ραγδαία επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μπορούν να συνεργαστούν σε ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα γιατί τότε θα επέλθει το τέλος της ελληνικής πολιτικής.

            Εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετικά μέτρα. Χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε το πρώτο κόμμα να σχηματίζει ισχυρή κυβέρνηση, η δημοκρατία μας δεν θα υπερβεί τα αδιέξοδά της άμεσα και με μικρό κόστος.

Δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο στις 3 Οκτωβρίου 2008